Nalewka na miodzie grzeje, leczy i smakuje. Przygotowuje się ją szybko. Nie musi też leżakować miesiącami w piwnicy. Jednym słowem miód jako główny składnik nalewki spisuje się znakomicie.
Do zrobienia nalewki z miodu potrzeba
tylko kilku składników:
- 100 g miodu
- 0,25 l wody
- 0,5 l spirytusu.
Do nalewki na miodzie najlepiej używać miodu akacjowego lub spadziowego. Woda również powinna być dobra - najlepiej wybrać mineralną niegazowaną i wcześniej przegotować. Spirytus również powinien być najwyższej próby, czyli jak najmocniejszy.
Najpierw ostrożnie miód rozpuszczamy w wodzie. Można ją lekko podgrzewać, ale tylko na tyle by miód się mógł rozpuścić. Jeśli na wierzchu pojawi się piana, to ją zbieramy.
Następnie rozpuszczony już miód wlewamy do słoja, dolewamy spirytus, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie nalewkę na miodzie przelewamy do butelek. Od razu też można ją kosztować.
Słodki smak miodu można przełamać dodając do nalewki odrobinę soku z cytryny. Ciekawy smak otrzymamy również, gdy dodamy dwa, trzy goździki.
Źródło: http://mojenalewki.blox.pl/2013/10/Nalewka-na-miodzie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz