Aby mieć 100% pewność, że miód, który zakupiliśmy jest prawdziwym pszczelim miodem należałoby wykonać specjalistyczne badania laboratoryjne. Jednak jest kilka domowych sposobów, dzięki którym możemy się przekonać o jego jakości.
1. Smak
Miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki. Po chwili uwalniają się naturalne aromaty. W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego "pieczenia", a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym).
2. Wygląd
Miód jest dość gęsty i podczas zlewania jednostajnym strumieniem np. z łyżeczki ścieka równomiernie i tworzy stożek. Poza tym, w wodzie czy herbacie (pamiętajmy o nie przekraczaniu temp. 42°C) miód rozpuszcza się nierównomiernie tworząc smugi.
3. Waga
W słoiku 900 ml nie powinno być mniej niż 1,1 kg miodu.
4. Krystalizacja
Jest naturalnym zjawiskiem i prawdziwy pszczeli miód prędzej czy później krystalizuje - najwcześniej rzepakowy (niemal tuż po miodobraniu), a najpóźniej akacjowy (nawet 12 mies. po miodobraniu). Krystalizacja nie zmienia jego cennych właściwości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz