czwartek, 11 grudnia 2014

PRZEPIS NA PYSZNY PIERNIK MIODOWY


MIÓD SPRAWDZA SIĘ NIE TYLKO W MEDYCYNIE CZY JAKO ZAMIENNIK CUKRU. MIÓD JEST TAKŻE WSPANIAŁYM DODATKIEM DO CIAST. WZBOGACA SMAK WIGILIJNYCH WYPIEKÓW, A PIERNIK Z MIODEM JEST WYJĄTKOWO PYSZNY I AROMATYCZNY.



Składniki na keksówkę:

  • 200 g MIODU
  • 100 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki przyprawy do piernika LUB po łyżeczce: cynamonu, imbiru, kardamonu i zmielonych goździków, szczypta czarnego pieprzu.
  • ciemna melasa do polania
Mąkę wymieszać z przyprawami i odstawić. Masło zmiksować z miodem, cukrem i żółtkami. Dodać śmietanę i mąkę z przyprawami. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Wyłożyć do podlużnej formy keksowej i piec około godzinę w 175°C. Wystudzone ciasto polać ciemną melasą i ozdobić laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu lub bakaliami i kandyzowany owocami.




...........................................................................................
źródło: http://waniliowysmoczek.blogspot.com/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz