MIÓD SPRAWDZA SIĘ NIE TYLKO W MEDYCYNIE CZY JAKO ZAMIENNIK CUKRU. MIÓD JEST TAKŻE WSPANIAŁYM DODATKIEM DO CIAST. WZBOGACA SMAK WIGILIJNYCH WYPIEKÓW, A PIERNIK Z MIODEM JEST WYJĄTKOWO PYSZNY I AROMATYCZNY.
Składniki na keksówkę:
- 200 g MIODU
- 100 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 jaja
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki przyprawy do piernika LUB po łyżeczce: cynamonu, imbiru, kardamonu i zmielonych goździków, szczypta czarnego pieprzu.
- ciemna melasa do polania

Mąkę wymieszać z przyprawami i odstawić. Masło zmiksować z miodem, cukrem i żółtkami. Dodać śmietanę i mąkę z przyprawami. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Wyłożyć do podlużnej formy keksowej i piec około godzinę w 175
°C. Wystudzone ciasto polać ciemną melasą i ozdobić laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu lub bakaliami i kandyzowany owocami.
...........................................................................................
źródło: http://waniliowysmoczek.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz